Att göra i Näsåker

Näsåker är en levande byggd. Nedan följer en del vad medföljare kan göra under tiden loppet går och vad ni kan göra om ni besöker Näsåker vid ett annat tillfälle

Färglagda hällristningar

Hällristningar

Näsåker har ett av världens största hällristningsområden och är väl värt ett besök bara för att titta på de gamla ristningarna. Några har färglagts och de mest kända är de på älgen och skeppet.

Även hällristningsmuseumet är värt ett besök

Utsikten från tornet på Nävernäsan

Naturreservat

Letar ni efter utflyktsmål med fantastisk utsikt så är ett besök till Nävernäsans naturreservat det ni letar efter. Vågar ni klättra upp i tornet så ser ni väldigt långt över niplandskapet. Landskapet runt Näsåker finns flera besöksvärda naturreservat som ni kan läsa mer om ni följer länken.

Eldnatten

Urkult

Urkult är en världsmusikfestival som lockar artister och besökare från hela världen till Näsåker. Festivalen firade 25 år 2019 och lockar över 5 000 besökare årligen.

Eldnatten, liatåget och människorna är några av de absoluta höjdpunkterna.

Spegeldammen

Naturligt Spa

I närheten av Näsåker ligger fantastiska badstället Spegeldammen i torrlagda fjällsjöälven. Väl värt ett besök för avsvalkning. Kanske dagen efter loppet för att läka kroppen?

Niplandskapet och forsen

Nipor

Niplandskapet är något utöver det vanliga. Längs hela Ångermanälven mellan Näsåker och Sollefteå finns niplandskap och Sollefteå kallas även Nipornas stad. En stor del av loppet går även längs och i niporna. Ta gärna en promenad längs ”kärleksstigen” som går parallellt med byagatan. 2002 fick organisationen Näsåkers Nipor ett miljöpris för sitt arbete med att låta djur beta i niporna för att hålla dessa öppna. Nu driver två bönder ett handelsbolag som jobbar vidare för att hålla niporna öppna. Kom ihåg att stänga grindarna efter er. Djuren är snälla men bonden blir arg om de inte är kvar i hagen!

Paddla på ångerman’lven

Höga kustens inland

Näsåker är numera del av turistdestinationen Höga kustens inland. Det finns mycket att se och göra runt Näsåker.%d bloggare gillar detta: